Nog een paar nachtjes slapen en het is zover: mijn eerste (achtste) triatlon. Bij dit soort evenementen is goed pacen van cruciaal belang. Wat is eigenlijk een goed Nederlands woord voor pacen? Het is eigenlijk een tempostrategie, maar dat is geen alternatief, in elk geval geen werkwoord. “Het hebben en uitvoeren van een goede tempostrategie.” Tsja. Indelen? Mwah, niet helemaal hetzelfde maar het komt in de buurt.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor een triatlon maar voor elke inspanning waarbij je primair de strijd met jezelf aangaat. Dat kan een hardloopwedstrijd zijn, een tijdrit, of ook een training in willekeurig welke duurinspanning waarbij je jezelf probeert te verbeteren. Het zoeken naar het evenwicht tussen enerzijds jezelf niet in de vernieling helpen en anderzijds jezelf niet te veel sparen zodat je aan de finish komt met het gevoel dat er meer in had gezeten.

Wearables (oei, alweer een lelijk Engels woord zonder goed Nederlands alternatief) en fietscomputers – strikt genomen geen wearable natuurlijk – kunnen enorm helpen. Dat gaat steeds verder. De nieuwe generatie Garmins heeft als dataveld ‘stamina’, dat kort samengevat aangeeft hoe lang je het tempo dat je op een gegeven moment hebt nog vol kunt houden. Als dat langer is dan de afstand tot de finish: gaat goed of zelfs gas bij. Omgekeerd: doe maar effe wat rustiger. Ook kan de nieuwe Garmin Edge bij een ingeprogrammeerde route een ‘power guide’ opstellen: per deel van de route kun je voor een vooraf gekozen intensiteit aan laten geven hoeveel vermogen je moet trappen.

En daar zijn we bij het magische woord: vermogen. Want als je goed wil pacen met gebruik van wearables (auwauw) dan moet je met vermogen werken. Hartslag is van te veel factoren afhankelijk die niets met de inspanning te maken hebben en loopt altijd achter. Gevoel kan, maar ook dat kan je foppen en werkt alleen als je superervaren bent. Vermogen liegt nooit, of het nou fietsen of hardlopen is. Voor hardlopen geldt wel een waarschuwing: waar vermogensmeting bij fietsen min of meer een kwestie is van het daadwerkelijk meten van de mechanische arbeid is dat bij hardlopen totaal niet het geval, dat is een algoritme. De bekendste hardloopvermogensmeter is van Stryd, die ik ook gebruik. Maar de nieuwe Garmin Forerunner 955 destilleert als je de Garmin Pro hartslagband gebruikt uit de bewegingssensoren ook een vermogen. Dat ligt echter veel hoger dan dat van Stryd, dus als je die data op een hoop gooit kom je serieus in de problemen.

Ik heb een van mijn fietsen verkocht – nou ja, nog niet effectief, maar hij staat te koop – om te kunnen investeren in een nieuwe gadget, eh een nieuw hebbeding. Ik gebruik al meer dan drie jaar de onvolprezen Favero Assioma-pedalen voor vermogensmeting op de fiets. Het mooie aan pedalen is dat je ze makkelijk kunt wisselen van fiets naar fiets. Moet je er wel aan denken de cranklengte – ik heb drie fietsen met drie verschillende cranklengtes – elke keer aan te passen… Maar het was suboptimaal voor de gravelbike. Niet een heel groot probleem, maar als je echt over zandpaden en zo gaat rijden zijn Look-pedalen zoals de Favero’s toch minder handig dan SPD-pedalen. Door het verkopen van een fiets speelde ik budget vrij en heb ik geïnvesteerd in de relatief nieuwe Garmin Rally SPD-vermogensmeters. Ideaal voor de gravelbike.

En… voor in een triatlon. Ik hoef maar twintig kilometer te fietsen, dat kan prima met SPD-pedalen. En in de twee wisselzones kan ik veel makkelijker lopen met SPD-schoenen dan met Look-schoenen. Hebben jullie Steven Kruijswijk de weg over zien rennen op zijn wielerschoenen? Dat is niet echt lekker. Met SPD-schoenen gaat dat veel beter, zeker twee keer vijf seconden winst in de twee wisselzones! En dan maar lekker pacen op een goeie 250W tijdens het fietsen. Bij hardlopen heb je de guidance (oef) van je Garmin nog meer nodig trouwens, want ik weet uit ervaring dat je na de wissel fietsen-lopen totaal geen gevoel hebt van hoe hard je eigenlijk loopt. Maar daar hebben we een andere Garmin voor. Ik zie mezelf nu al minstens één plek opschuiven in het klassement vanwege de SPD-schoenen! Van op-een-na-laatste naar op-twee-na-laatste. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.