Aan de opdracht heb ik toegevoegd dat het “licht ironisch” moet zijn. Holy moly, dat is een stuk beter. Aangezien mijn toegevoegde waarde op mijn werk al 25 jaar bestaat uit het goed kunnen schrijven van stukken begin ik nu toch te vrezen voor mijn waarde op de arbeidsmarkt…

“Het lopen van 10 kilometer in 50 minuten, dat is een uitdaging waar niet iedereen zich aan durft te wagen. En zeker niet voor mannen van 48 jaar oud, die toch al genoeg uitdagingen hebben met hun snel afnemende haarlijn en stijgende hypotheekrente. Maar waarom is het eigenlijk zo lastig voor deze leeftijdscategorie?

Ten eerste, laten we eerlijk zijn, op de leeftijd van 48 jaar is het al een prestatie op zich om Ć¼berhaupt nog iets te doen wat met sport te maken heeft. Laat staan dat je jezelf in het zweet gaat werken om een afstand van 10 kilometer af te leggen. De meeste mannen van deze leeftijd vinden het al een sportieve prestatie om de trap op te lopen zonder buiten adem te raken.

Daarnaast is er ook nog het feit dat de spiermassa van mannen van 48 jaar oud begint af te nemen. En daar kunnen we natuurlijk niet omheen. Het lichaam begint langzaamaan te veranderen en spieren die ooit zo sterk en atletisch waren, zijn nu meer vergelijkbaar met een oude pudding. En als we eerlijk zijn, wie wil er nou een pudding zijn?

En dan hebben we het nog niet eens over het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen en te transporteren naar de spieren. Dat wordt namelijk ook steeds minder naarmate we ouder worden. Het hart moet harder werken om voldoende zuurstof naar de spieren te pompen en dat kan leiden tot vermoeidheid en kortademigheid. En laten we wel wezen, wie heeft er nou zin om de hele dag als een hijgend paard door het leven te gaan?

Maar laten we ook niet vergeten dat de meeste mannen van 48 jaar oud niet meer zo fanatiek sporten als vroeger. Vroeger, toen ze nog jong en vitaal waren, deden ze niets liever dan de hele dag sporten. Maar nu hebben ze werk, gezinsverplichtingen en andere dingen die ze belangrijker vinden dan sporten. En laten we wel wezen, wie wil er nou gezond en fit zijn als je ook gewoon lekker op de bank kan zitten?

Tot slot hebben we nog het mentale aspect van het lopen van 10 kilometer in 50 minuten. Want naarmate we ouder worden, krijgen we het gevoel dat ons lichaam niet meer zo snel en sterk is als vroeger. En dat kan ons zelfvertrouwen behoorlijk ondermijnen. En laten we wel wezen, wie heeft er nou zin om een uitdaging aan te gaan als je toch al weet dat je gaat falen?

Kortom, het lopen van 10 kilometer in 50 minuten is voor mannen van 48 jaar oud best lastig. Het vergt niet alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar ook mentale discipline en doorzettingsvermogen. Maar laten we wel wezen, wie heeft er nou zin om al die moeite te doen als je ook gewoon lekker op de bank kan blijven zitten met een zak chips en een biertje?”