Trainen, trainen, trainen… Nog nooit van mijn leven heb ik hardlopend zo veel trainingsarbeid verricht als sinds half december. Dat moest ook wel, want ik wilde voor het eerst een halve marathon lopen.

Maar hoe veel ik ook trainde, ik kwam zelfs niet in de buurt van mijn persoonlijke records. Ja natuurlijk, ik liep records over tien mijl, twintig kilometer en de halve marathon. Die afstanden had ik namelijk nog nooit gelopen en dat ik in de wedstrijd mijn in de trainingen gevestigde records over die afstanden verbeterde, logisch. Maar de records over 5km (28 november 2021) en 10km (18 december 2021) en zelfs over 1km (3december 2021): ik bleef er ver vandaan.

Dat heeft twee logische redenen. De belangrijkste… November/december 2021 had ik mijn beste conditie ooit, omdat ik maanden als een bezetene had getraind om in oktober de tijdrit van Almere te rijden, waarna ik meer ging hardlopen. Maar belangrijker nog: ik woog circa 91 kg, terwijl ik nu ondanks vergeefse pogingen om af te vallen schommel tussen 93 en 95 kg. Aangezien 1 kg extra al gauw 4 tot 6 seconden per kilometer kost is het verklaarbaar dat ik die tijden niet kan benaderen. En trouwens ook dat ik de barrière van 2 uur op de halve marathon tot mijn grote frustratie niet heb geslecht.

De tweede reden is dat de voorbereiding op een halve marathon nou eenmaal met zich brengt dat je meer op duur en minder op hoge tempo’s traint. Over 2 uur loop je immers een heel ander tempo dan over 25 minuten. Natuurlijk doe je wel intervaltrainingen, maar die echt harde tempoblokken, die zitten er niet of nauwelijks in.

Omdat ik nu in training ben voor de Golden Ten, zoals de naam al aangeeft een wedstrijd over 10 kilometer, doe ik meer van dat zwaar intensieve werk. Ik heb mezelf weer een volstrekt onhaalbaar doel gesteld: 50 minuten over die afstand, terwijl mijn record waar ik dus niet eens bij in de buurt kom 51:45 is. Eind februari liep ik 53:34 dus ja, wat denk je zelf, sukkel?

En toch… Vandaag liep ik voor de vijfde keer de Parkrun Delftste Hout. Wat een superleuk evenement is dat toch. Ik ging er vol voor. En tadaaa! Eindelijk weer eens een record. Mijn horloge bracht mij nog in verwarring door te melden dat ik 24:40 had gelopen, een nieuw record want het stond op 24:45. Maar dat was de totaaltijd over 5,07 km. Mijn nieuwe record over 5k is 24:22. Een forse verbetering!

De omstandigheden waren niet eens optimaal. Ja, het weer wel, maar de voorbereiding niet. Gisterenavond zijn we eindelijk weer eens lekker uit eten geweest, bij Le Vieux Jean hier in Delft, dus te laat in bed met te veel alcohol op. Maar ja, we gingen vieren dat we vakantie hebben waar we allebei erg aan toe waren. Doordat ik het veel te druk had op mijn werk de laatste weken – wat overigens voor een groot deel aan mijzelf ligt – had ik ook te weinig en onregelmatig getraind.

Ik merkte wel dat de wedstrijd hielp om deze tijd te lopen. Iemand liep voor me en toen ik het echt zwaar begon te krijgen was het oogkleppen op en gewoon erachteraan blijven gaan. Ik liep zelfs een mooie negative split.

En natuurlijk begint nu de hoop weer te gloren dat die 50m toch niet onhaalbaar is. Volgens een hardloopcalculator is 51:11 haalbaar gegeven deze tijd over 5k. Kilootje eraf en dan…