Gribusweer. Dat is wat mij betreft een treffende omschrijving van de meteorologische omstandigheden van vandaag. Maar ja, er moet en er zal gefietst worden!

Groene blokjes. Iedereen die met Trainingpeaks werkt én met een trainingsschema – al dan niet van een heuse trainer – kent het fenomeen. Voor wie dat niet doet of kent: je training verschijnt in de agenda van Trainingpeaks als een wit blokje. Je Garmin etc. koppel je aan je Trainingpeaks-account, je uploadt je training naar Garmin etc. en Trainingpeaks herkent automatisch dat je een poging hebt gedaan de training uit te voeren. Ging dat zoals bedoeld dan wordt je blokje groen en dan is Ivo gelukkig. Compliance! Is de uitgevoerde training meer dan 20% afwijkend van de geplande training dan wordt het blokje oranje. Stress! Falen!

Die tolerantiemarge is prettig ruim. Afgelopen zondag had ik een duurtraining van 4 uur op de agenda staan, maar door medische omstandigheden kon ik die niet helemaal afmaken. Ik was helemaal gerustgesteld toen ik bij de achterdeur na 3 uur en 37 minuten mijn Garmin stopzette. Groen blokje ondanks 23 minuten non-compliance!

Het kan natuurlijk nog erger dan een oranje blokje. Als je de training helemaal niet uitvoert, of op een andere dag, of je gaat hardlopen of fierljeppen in plaats van fietsen – en vice versa – dan wordt het blokje bloeddiepdonkerrood. Dan moet ik echt aan de prozac hoor. Ik durf mijn trainer bijna niet te bellen voor onze tweewekelijkse afspraak als ik rode blokjes heb. Even serieus: tenzij daar natuurlijk een goede reden voor is zoals medisch malheur. Dat is juist een van de grote voordelen van een trainer, dan kun je altijd overleggen over hoe daarmee om te gaan.

Ik denk dat zo’n rood blokje te voorkomen is, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Stel je hebt een fietstraining van 2 uur op de agenda staan maar om een of andere reden ga je ‘m niet uitvoeren. Zet je Garmin-(etc.-)horloge aan op activiteit wielrennen, draai een pirouette in de woonkamer en zet ‘m na 6 seconden weer uit. Ik weet het niet, maar dat lijkt me al best lang voor een pirouette. Resultaat: oranje blokje! Toch beter…

Dan is er nog de variant van het grijze blokje. Een ongeplande training of andere training dan gepland (hardlopen in plaats van fietsen). Best irritant. Geen compliance.

Groen blokje vandaag! (en irritante grijze voor de niet-geplande core stabilitytrainingen die ik verberg op Strava)

Vandaag was het dus gribusweer. Trainingpeaks zei: 2 uur duurtraining met na elke 15 minuten 10 seconden versnellen naar een zo hoog mogelijke cadans. Dus fietsen zal ik! De eerste anderhalf uur ging het best. Tegen de wind trapte ik soms een 48×31, voor de wind reed ik met 130W zowat 40 per uur. Maar na anderhalf uur werd het echt link, ik ben letterlijk een keer de berm ingewaaid en echt bijzonder: op het stuk waar ook auto’s komen ben ik vanwege de zijwind in de berm stil gaan staan om ze te laten passeren. 1 uur 54 minuten klokte ik, ruim genoeg. Groen blokje!

Reacties? Instagram!