Fietskleding koop je niet zomaar, nee, dat is emotie. Als je veel fietst heb je ook veel fietskleding. In alle varianten die daarvan bestaan: korte broeken, lange broeken, beenstukken, shirts met korte en lange mouwen, armstukken, windstoppers, winterjacks, regenjacks, zomer- en winterhandschoenen, overschoenen, dunne sokken, dikke sokken, u kent het. Schoenen niet te vergeten. Winterschoenen.

In de loop der jaren heb ik allerlei merken geprobeerd, maar daarbij hanteer ik strikte principes. We willen geen negatieve emoties, dat leidt af van de prestaties! Dus wil ik geen producten gebruiken die geassocieerd worden met een van de twee wielerploegen die al sinds mensenheugenis mijn plezier in het kijken van wielrennen geregeld vergallen: Ineos (Sky) en vooral Quick Step in alle varianten.

Mijn aversie tegen Ineos/Sky dateert uit de tijd dat ze een drie keer hoger budget hadden dan enige andere ploeg en ze gewoon alle kopmannen in de dop van andere ploegen wegkochten. Jaar na jaar moesten we tegen gerobotiseerde vermogensmeterstaarderstreintjes aankijken in de grote rondes, met als dieptepunt ook nog dat de oppervermogensmeterstaarder onwaarschijnlijk lelijk op zijn fiets zat, misschien wel lelijker dan wie ook. Chris Froome bedoel ik dan natuurlijk. Lelijk op de fiets zitten is voor mij het ergste dat een wielrenner kan doen. Wist u al dat Gianni Bugno mijn eeuwige idool is? Als Michelangelo een standbeeld van een fietser zou hebben gemaakt had je Gianni Bugno gekregen. Tegenwoordig is mijn hekel minder groot nu ze wat kwetsbaarder zijn en ze met Filippo Ganna en Daniel Felipe Martínez renners hebben die ik gewoon tof vind. Maar toch: ik heb nog nooit iets in mijn handen gehad laat staan gedragen van het populaire en hoogwaardige kledingmerk Castelli, waar de ploeg vele jaren in gehuld was.

O jee! Verboden kleren aan!

De reden voor mijn haat (ja, echt) jegens Quick Step is tweeledig: ze winnen veel en veel en veel te veel, en Patrick Lefevere. Ik ken de man natuurlijk niet persoonlijk, misschien is het wel de aardigste vent aller tijden, maar stop een microfoon onder zijn neus en bij mij gaan echt alle stekels en nekharen omhoog staan. Echt álle. En dat is al zo sinds de dagen van GB-MG Maglificio dus we tikken bijna dertig jaar diepe frustratie aan.

Vermarc zit dus ook in de taboehoek. En dat is een beetje lastig, want ik ben lid van wielervereniging De Spartaan en die hebben kleding van Vermarc. Gelukkig fiets ik toch altijd alleen en draag ik niet vaak de clubkleding. Overigens moet ik zeggen dat Vermarc-kleding een opmerkelijk goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

In 2022 hebben nogal wat ploegen van leveranciers gewisseld. Ineos fietst nu in outfits van Bioracer. Taboe! Castelli heeft een nieuw team gevonden om te sponsoren: Quick Step – Alpha Vinyl…